miércoles, 7 de octubre de 2009

La Serra d´Espadà al nostre abast. Arriba el temps de coneixer nous camins per tal de trobar bolets i ánim d´esperit.




SERRA D´ESPADÀ, de Sento Puchades i Vila; Un llibre meravellós que treobareu a la llibrería Argot i que ens mostra 130 Km d´itineraris per un dels Parcs Naturals més importants de la nostra Comunitat, recorrent els termes d´Alfondeguilla, Chóvar, Suera o Ayodar. A més el llibre inclou els bolets i fongs típics del Parc Natural, els líquens, la fauna i la història d'un dels indrets més emblemàtics de la Província de Castelló.

La Cartografía del llibre está feta per Tossal. Els mateixos autors del mapa "Els Ports I" i "La Tinença de Benifassà" entre d´altres.

PUBLICACIÓ DE LA TOPOGUIA DEL GR 36

La Societat d’Amics de la Serra Espadà ha editat la present publicació, que du a endavant l’ambiciós projecte d’aquest sender de Gran Recorregut. Posteriorment la SASE va enllestir també alguns senders PR i SL amb la prioritat de recuperar senders i camins tradicionals, que unien uns pobles amb altres dins de l’àmbit d’Espadà.
Encara que la SASE quan organitza la Transespadà sempre ho fa de l’Oest a l’Est, jo propose la descripció de l’Est a l’Oest, que a més ens deixa en situació d’emprendre, des de Montanejos, totes les oportunitats que la geografia proposa al caminant.
L’objectiu preferent d’aquesta edició és el GR36 amb la seua descripció i les seues dades quantificades del recorregut, però també hi ha inclosos les descripcions d’alguns altres itineraris que hi enllacen o se’n deriven. Així s’amplia el ventall d’eleccions per al disseny de recorreguts i circuits. En total en aquest llibre es descriuen 131 km. d’itineraris en alguns casos senyalitzats com a PRs i altres com a opcions no senyalitzades.
Els PRs que s’inclouen estan en disposició de ser seguits, si més no amb l’auxili d’aquesta guia i dels mapes que s’hi acompanyen. Són el 138, que es desenvolupa com una y invertida amb potes a Fondeguilla i Chóvar, el 140 des de Suera i el 276 des d’Ayódar que comparteix un tram en el GR36. S’ha fet un esforç per incloure-hi els itineraris indicats com Opcions no senyalitzades, amb un caràcter informatiu i descriptiu. Aquestes opcions són sis ordenades de l’A a la F:

- Opció A a Artana
- Opció B a Fondeguilla
- Opció C al coll Roig
- Opció D una variant d’entrada a Eslida
- Opció E a Suera
- Opció F acaba en Montan.

Aquestes opcions totes van acompanyades del mapa corresponent. La descripció i les dades quantificades d’aquests trams són bastant exhaustives amb observacions sobre el país i el paisatge, assenyalant algunes mirades que s’han cregut d’interès.
He volgut incloure, com en altres guies semblants, textos sobre temes adients que tendeixen a enriquir la descripció: Uns, breus comentaris sobre l’entorn descrits per mi i d’altres amb un corpus més extens i separats, són articles temàtics a càrrec de col·laboradors.
La cartografia a 1:30.000 ha sigut realitzada ex novo per la present edició per l’equip del Tossal cartografies.
Aquesta edició voldria divulgar els valors patrimonials de la serra d’Espadà. He deixat clar la preocupació i l’integrés per futur de dos d’ells: un patrimoni immaterial com és el dels noms de lloc, i un altre arrelat al medi com són els camins.
Si aquesta guia suscita el desig d’anar a la serra d’Espadà, amb un tarannà cívic, de conèixer-la i gaudir-ne, tots els qui son al darrere del GR36 des de les seues primeres passes fins aquesta edició ja haurem complit el nostre paper. Ens trobarem caminant per l’Espadà.

Sento Puchades i Vila

No hay comentarios:

El tarot creativo UNA GUIA MODERNA PARA UNA VIDA INSPIRADA Crispin, Jessa

  A diferencia de lo que se acostumbra a creer, el tarot no es solo un método de adivinación: también puede ser empleado como una guía para ...