miércoles, 22 de enero de 2014

Tomàs Escuder ens parla de llibres:

 Comprar


LA SOLEDAD DEL COMETA
KRK Ediciones

El de sempre  però  ben escrit. Al final resulta que l’art en general i la literatura en particular acaben per tractar sempre els mateixos temes.
Clar que la vida, la què és anodina com la de gresca continuada, es composa de més elements. De vegades fins i tot resulta monòtona.  Però del què parlem  sempre i tots encara que no en parlem és de l’amor, la mort, el sexe...
Així que si un autor vol tindre un punt guanyat sobre els lectors ha d’encarar-se amb algun dels temes indicats. No tots ho fan, però en general és així.
 I després ja ve l’altra cara del  punt què es tracta. La forma del contingut.
Luis Rodríguez s’ha atrevit , en una primera novel·la, a donar una ullada a algun dels elements vitals indicats. I se n’ha eixit força bé.
De primer amb el llenguatge. Que és clar, concís i dur. Amb una sintaxi de vegades poderosa i molt justa. També sap crear uns ambients, pèrfids o lluminosos, de valor segur. De vegades en un escuet diàleg ens permet captar fàcilment un ambient. Generalment eixos ambients són aspres i durs.
La vida pareix moure’s en aquesta breu novel·la dins uns territoris marginals què encaixen molt bé per a una obra que podríem ficar dins el corrent aquell del “Bildungsroman”
La divisió en capítols minimalistes no trenca el corrent de lectura. I  si li haguérem de posar algun inconvenient o fer una crítica només diríem que, tot i les considerables certeses, al personatge ( el mateix autor? ) li faltaria un poc de definició.
A notar la cuidada i bella edició feta per KRK , cosa a la qual ja ens té acostumats.

Tomàs Escuder Palau

  • Nom literari: Tomàs Escuder
  • Data de naixement: 07/08/1946
  • Lloc de naixement: Castelló de la Plana ( la Plana Alta )
  • Professió: Escriptor
  • Formació:
    Tomàs Escuder i Palau va nàixer a Castelló de la Plana (la Plana Alta) l'any 1946. Posseeix la titulació de graduat en Turisme i de llicenciat en Ciències Polítiques. A més, va estudiar Sociologia a la Sorbona. Té una forta vinculació amb la premsa periòdica: de fet, ha publicat articles, contes i traduccions en diverses revistes literàries; també és col·laborador habitual de mitjans de comunicació diversos, com ara de RNE, l'ABC o l'Avui. Pel que fa a la seua faceta com a escriptor, és, fonamentalment, autor de obres de temàtica infantil i juvenil. Algunes de les seues narracions són Contalles(1983), El que ens conten les muntanyes (1991) o Contalles del món (1995). No obstant això, ha conreat uns altres gèneres, com ara la literatura de viatges (Viatge africà, 1979), o la poesia (Banc de dades, 1989). Juntament amb la producció literària, és també autor de diversos estudis de caire antropològic, etnològic i geogràfic, així com de traduccions de Panofsky, Karstner i Charles Perrault.
  •  http://www.sre.urv.cat/rondcat/folkloristes.php?id=25&lang=cat

    No hay comentarios:

    Mujeres artistas en México Las generaciones del exilio español Guasch Marí,Yolanda

      Esta obra viene a sumarse al importante número de estudios publicados en los últimos años que han tenido como objetivo visibilizar el pape...